Universelt design og menneskesynet

Universelt design er i stigende grad sat på dagsordenen i Danmark. Det er vigtigt, og helt nødvendigt, når vi skal lykkes med et paradigmeskifte i vores tilgang til design af vores samfund – og det helt store paradigmeskifte skal ligge i vores menneskesyn.

Hvordan ser vi vores medmennesker i dag? Refleksionen af vores menneskesyn kan være med til at skabe et inkluderende samfund for alle. Derfor ønsker vi at åbne op for samtalen flere steder i samfundet; i byggeriet, som identitetsforståelse, på uddannelserne, i kulturen, på arbejdsmarkedet og i samfundsudviklingen generelt.

Hvor kommer vores menneskesyn fra?

Professor Svend Brinkmann giver i denne film sit bud på, hvad vores menneskesyn kan være rundet af og hvordan det kan ses i den måde, man alment relaterer sig det til menneskelige på. Han citerer bl.a. Løgstrups berømte udsagn om, at vi aldrig har med et andet menneske at gøre uden at holde noget af det menneskes liv i vores hånd. Den magt, vi på den måde har over hinandens liv, skal vi bruge til at gøre noget godt for hinanden i vores gensidige afhængighed, pointerer Brinkmann.

For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.
I Accept
Hvad er et handicap?
For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.
I Accept
Tre handicapmodeller

I denne video diskuterer forsker Emil Falster tre forskellige handicapmodeller: den medicinske model, den sociale model og den relationelle model. Han diskuterer hvordan vores forståelse af ord som handicap og funktionsnedsættelse påvirker hvordan vi forstår de barrierer og udfordringer mennesker med funktionsnedsættelse møder hver dag – og hvordan den forståelse i sidste ende påvirker den måde vi udvikler og designer, når vi vil skabe ligeværdige løsninger der kan bruges af alle.

Se flere videoer
Bøger om handicap
Vi giver mikrofonen til dem, det handler om

Vi har samlet en liste med fantastiske bøger skrevet af mennesker med handicap, der med visdom, åbenhed, humor, facts, fortæller om og filosoferer over hvad det betyder at leve med en funktionsnedsættelse.

Gå til artikel
Bliv klogere
Bog
Videnspakke om menneskesyn

Denne videnspakke har til formål at udvide din forståelse af, hvad det vil sige at være menneske. Her finder du en liste over artikler, bøger og videoer, der kan hjælpe dig med at lære mere om dette emne.                                                      

Gå til videnspakke
Olivia Dahl
Olivia Dahl i Deadline

– Det er ikke bare et udtryk for en reaktion på det enkeltstående tilfælde, men også en reaktion på en lang historie, hvor mennesker med handicap er blevet gjort til syndebukke.                                                                                             

Se udsendelsen
en stak bøger
Har du hul i dit pensum?

Har du et hul i dit pensum, der hvor der mangler litteratur om handicap eller menneskesyn? Så dyk ned i disse nye udgivelser, der spænder fra pædagogik til poesi.                                                                       

Pensuminspiration
Avis
Skrot handicappet – vores menneskesyn trænger til et realitetstjek

Vores menneskesyn trænger til et realitetstjek. Vi skal holde op med at gruppere mennesker i dem med og uden handicap. Det handler om vores funktionsevne og den forandrer sig livet igennem og det gælder for os alle. Debatindlæg af direktør, Marianne Kofoed og forskningsdirektør, Camilla Ryhl.

Gå til artikel
Leif
Vi skaber vores identitet i samspillet med andre

Moderne medier åbner for adgangen til fællesskaber og anerkendelse, men både vores digitale adfærd og de digitale spor, som vi efterlader på internettet, leder til disrespekt og mere grundlæggende former for ufrihed, siger medieforsker.

Læs artiklen her