Sort/hvid fotos af de ni forskere i Universal Design Hub netværket

 

Bliv klogere på menneskesyn og handicap

Vi har samlet en liste med fantastiske bøger skrevet af mennesker med handicap, der med visdom, åbenhed, humor, facts, fortæller om og filosoferer over hvad det betyder at leve med en funktionsnedsættelse.

Det er en blandet pose, fra biografi over essays, forskning og poesi.

God fornøjelse

Jan Grue – I live a life like yours

Jan Grue var lige blevet far, da han arvede en stak af sine barndomsjournaler. Efter, som 3-årig at være blevet diagnosticeret med spinal muskelatrofi, oplevede Jan Grue at ​​lægenotater, kliniske beskrivelser og case-historier definerede hans krop som defekt og hans fremtid som dyster og begrænset. Grue skriver med visdom og åbenhed og folder indsigter fra kunst, film og litteratur til en omfattende beretning om, hvem han forventedes at være, og hvem han blev.

Peter Rosenmeier og Asger Lind Krebs –  Fri os fra medlidenhed

Rosenmeier og Krebs siger selv om bogens formål, at “Vi har tilsammen kun ni fingre, men tilbyder i denne bog ikke desto mindre en hjælpende hånd til personer med et fysisk handicap, deres forældre, pædagoger, lærere, politikere og alle andre, der interesserer sig for, at så mange som muligt får mest muligt ud af livet, uanset hvilke fysiske begrænsninger de går gennem livet med.”

På de to forfatteres rejse, besøger de andre mennesker med funktionsnedsættelse, fagprofessionelle og forskere og spejler og diskuterer deres egne oplevelser for at blive klogere på hvad der skal til for at få succes i livet, også når ens muligheder er anderledes end de flestes.

Tom Shakespeare – Disability The Basics

Disability: The Basics er en engagerende og tilgængelig introduktion til handicap, som udforsker de brede historiske, sociale, miljømæssige, økonomiske og juridiske faktorer, som påvirker oplevelserne hos dem, der lever med en funktionsnedsættelse eller kronisk sygdom i det moderne samfund. Disability: The Basics har til formål at give læserne en forståelse af menneskers med varierende funktionsevners oplevelser. Bogen er letlæst og velegnet som en introduktion til området for både lægfolk, fagfolk og studerende.

Alice Wong Disability Visibility – First person stories from the twenty first century

En banebrydende essaysamling, der beskriver glæderne og udfordringerne ved at leve med et handicap i et moderne samfund: Disability Visibility samler stemmer fra aktivister, forfattere, advokater, politikere, kunstnere og helt almindelige mennesker.

Peter Catapano and Rosemarie Garland-Thomson About us – essays from the disability series of the New York times

About us er en samling af personlige essays og refleksioner, baseret på den banebrydende New York Times-serie “About Us”, som har transformeret samtalen omkring det at leve med et handicap. Bogen skaber et rum, hvor mennesker med funktionsnedsættelse selv får lov til at tegne et billede af deres liv, ses og høres, som de er – ikke som andre opfatter dem.

Caspar Eric – Vi kan gøre meget

Vi kan gøre meget er en digtsamling om at leve i en verden i undtagelsestilstand, en slags hverdagsdystopi, hvor døden er blevet en naturlig del af livet, og hvor afmagten og vreden og metaltrætheden har sat ind.

Det er digte, der forsøger at finde lys i sprækkerne og at grave en næstekærlighed frem fra det afbrudtes tid. Hvor der samles kræfter til at bevæge sig ud i en verden, der på en gang virker forandret og frosset fast.

Bøger

Del: