Sort/hvid fotos af de ni forskere i Universal Design Hub netværket

 

Bøger, podcast og film om menneskesyn og inklusion

Det er blevet tid til juleferie og derfor rig mulighed for at fordybe sig. Vi har her samlet vores bedste anbefalinger til spændende og aktuelle bøger, podcasts og film, du kan læse, høre eller se i din ferie.

Du kan fordybe dig i emner som menneskesyn, universelt design, normalitet og inklusion i samfundet. 

God fornøjelse og godt nytår. 

Bøger

Unormale mennesker
Sonja Furu, Strandberg Publishing, 2022 – udgivet i anledning af fondens 150 års jubilæum

I “Unormale mennesker” undersøger journalist Sonja Furu vores forståelse af normalitet, afvigelse og menneskesyn. For der findes ikke en normal. Vi er alle forskellige og der skal være plads og adgang til os alle.

I bogen bliver vi inviteret med på forfatterens rejse, der bruger sine egne fordomme som afsæt til at udforske, om samfundet i dag inkluderer uden at efterlade nogle og besøger en række mennesker med handicap for at få indsigt i deres normalitetsforståelse.

Tag med på rejsen og find lyd- og ebogen ved at klikke her.

Being Heumann: An Unrepentant Memoir of a Disability Rights Activist 

Judith Heumann & Kristen Joiner, Beacon Press, 2020

En af de mest indflydelsesrige handicapaktivister i amerikansk historie fortæller sin personlige historie om at kæmpe for at høre til i en verden, der ikke er bygget til os alle. “Being Heumann” beretter om Judy Heumanns livslange kamp for at opnå respekt, accept og inklusion i samfundet.

Find bogen ved at klikke her.

Sitting Pretty: The View from My Ordinary Resilient Disabled Body 

Rebekah Taussig, HarperOne, 2020

Forfatteren Rebekah Taussig behandler en livstid af minder for at male et smukt, nuanceret portræt af en krop, der både ser anderledes ud og bevæger sig anderledes end de fleste. Gennem gribende og lyriske essays illustrerer hun behovet for flere historier og stemmer for at forstå den menneskelige mangfoldighed.

Find bogen ved at klikke her.

Podcasts

Unormale mennesker (Podcast om normalitet)

På baggrund af bogen “Unormale mennesker” er der lavet en podcastserie på fem afsnit med forfatter og journalist Sonja Furu, der udforsker normalitet og det danske menneskesyn anno 2022 og historisk.

Lyt til podcasten ved at klikke her.

Nordisk kongres i Synspædagogik: Universelt design

Drag med på en tur til Legoland hvor over 250 synsprofesionelle fra hele Norden er samlet til Nordisk kongres i synspædagogik. Podcasten fra første dag på NKS dykker ned i en forelæsning om universelt design, fortalt af Camilla Ryhl, forskningsdirektør i Bevica Fonden.  

Lyt til podcasten ved at klikke her.

The Accessible Stall

Værterne Kyle Khachadurian og Emily Ladau har forskellige mobilitetsniveauer, der betyder, at de bringer to unikke synsvinkler på emner fra handicapverdenen. Det giver lytterne et nyt indblik i, hvordan forskelle i handicap kan farve individers oplevelser og perspektiver.  

Lyt til podcasten ved at klikke her.

Film og udsendelser

Bevica Fonden 150 år

For at markere sit 150 års jubilæum har Bevica Fonden udgivet tolv kortfilm, der ser nærmere på vores forestillinger om, hvad et menneske egentlig er. Der er en ny hovedperson i hver kortfilm, som sætter sit besyv på normalitet og menneskesyn.

Se alle kortfilm her. 

The Good Doctor 

Netflix serien “The Good Doctor” handler om en ung talentfuld kirug med autisme og savantsyndrom. Hans gave lander ham et nyt job på et prestigefyldt hospital. Til gengæld bliver han også mødt med skepsis fra både patienter og personale. 

Se traileren ved at klikke her. 

A Quiet Place  

I en post-apokalyptisk verden er en familie tvunget til at leve i komplet stilhed, mens de gemmer sig for dødsensfarlige væsner, der kun jager efter lyd. Datteren i familien er døv og derfor har de en værdifuld færdighed og enorm fordel, nemlig tegnsprog.    

Se traileren ved at klikke her.

UDNyt

Anbefalinger til bøger, film og podcast.

Del: