“Universal design [is] the design of products and environments to be usable by all people, to the greatest extend possible, without adaptation or specialized design.”
Sådan lyder den oprindelige definition af universelt design. Begrebet er udviklet og udtænkt af den amerikanske arkitekt og kørestolsbruger Ron Mace i slutningen af 1980’erne.
Selvom definitionen af universelt design er født ud af en arkitektonisk kontekst har begrebet siden udviklet sig og rækker ud over det arkitektfaglige og byggede miljø, som begrebet er født ud af. Universelt design bruges nu i mange forskellige faglige kontekster og har lagt navn til helt nye fagområder som f.eks. Universal Design for Business og Universal Design for Learning.
Universelt design er for alle – og det starter med en refleksion hos dig selv.
Introduktion til universelt design
Er du nysgerrig efter hvad universelt design er?
Her giver vi dig de lette og hurtige indgange til at forstå begrebet.
Vil du vide mere om universelt design?
For dig der gerne vil et spadestik dybere ned i de teoretiske definitioner og forskellige muligheder for at anvende universelt design, som værktøj, vision eller i din proces.
Dyk dybere ned i universelt design
Det, at vi er forskellige, og det faktum, at alle mennesker oplever en eller flere funktionsnedsættelser i løbet af deres liv, er kernen i universelt design. Trods forskellige teoretiske tilgange og tolkninger er essensen: at skabe løsninger, der skaber inklusion ved at integrere menneskers forskelligheder.
Alle mennesker oplever i løbet af et liv skiftende behov og krav til deres omgivelser. Universelt design gør op med forestillingen om, at brugere med særlige behov skal have særskilte løsninger. Det værdibaserede designbegreb sigter i stedet efter at skabe løsninger, der som udgangspunkt skal fungere for alle mennesker trods forskellige funktionsevner.
Her kan du dykke lidt længere ned i begrebet.
Universelt design i et tværfagligt perspektiv
Kan universelt design bruges på tværs af fag?
Universelt design er i stigende grad sat på dagsordenen i Danmark. Det er vigtigt, og helt nødvendigt, når vi skal lykkes med et paradigmeskifte i vores tilgang til design af vores samfund.
Det kræver ny viden og grundlæggende nytænkning i både forskning og undervisning, når vi skal fortolke og praktisere universelt design i Danmark, og netop derfor er det vigtigt, at vi undersøger, hvordan begrebet universelt design kan fortolkes, operationaliseres og praktiseres på tværs af fag og praksisformer.
Universelt design kan tilbyde tværfaglige tilgange, nye forståelser, udpegning af udfordringer og invitationer til videreudvikling af et ligeværdigt samfund.
Her på siden kan du dykke ned i hvordan universelt design kan bruges inden for forskellige fag og professioner.
Universelt design og Verdensmålene
Hvordan er universelt design forbundet med Leave No One Behind Agendaen?
Danmark har forpligtet sig til at opfylde FN’s Verdensmål – og dermed også det tværgående princip Leave No One Behind.
Vi tror på, at ét af værktøjerne til at opnå den forpligtelse findes i det tværfaglige værdibaserede begreb universelt design. Derfor arbejder vi med en ambition om at gøre viden om universelt design til en hjørnesten i samfundsudviklingen i Danmark med henblik på at opfylde forpligtelserne i forhold til FN’s Verdensmål.
Vi har blandt andet i samarbejde med VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd udarbejdet en ny rapport som dokumentationsgrundlag for status af udviklingen på handicapområdet i Danmark
Mennesker med handicap er stort set usynlige i resultaterne. Det er et problem, fordi vi ved, at mennesker med handicap faktisk sakker bagud på en række parametre inden for fx det byggede miljø, uddannelse og arbejdsmarkedet – og dermed bliver left behind.
Universelt design og menneskesynet
Er du nysgerrig på hvordan universelt design hænger sammen med vores menneskesyn?
Universelt design er i stigende grad sat på dagsordenen i Danmark. Det er vigtigt, og helt nødvendigt, når vi skal lykkes med et paradigmeskifte i vores tilgang til design af vores samfund – og det helt store skifte skal ligge i vores menneskesyn.
Hvordan ser vi vores medmennesker i dag? Refleksionen af vores menneskesyn kan være med til at skabe et inkluderende samfund for alle. Derfor ønsker vi at åbne op for samtalen flere steder i samfundet; i byggeriet, som identitetsforståelse, på uddannelserne, i kulturen, på arbejdsmarkedet og i samfundsudviklingen generelt.
Alle artikler om universelt design
Er du nysgerrig på andre områder inden for universelt design?
På denne side kan du læse alle vores artikler, der handler om universelt design. Du kan også finde andet indhold i form af bøger, podcasts eller videoer, som alle dækker en bred vifte af emner inden for universelt design.