Universelt design og Verdensmålene

Danmark har forpligtet sig til at opfylde FN’s Verdensmål – og dermed også det tværgående princip Leave No One Behind. I Bevica Fonden tror vi på, at ét af værktøjerne til at opnå den forpligtelse findes i det tværfaglige værdibaserede begreb universelt design.

Derfor oprettede fonden i 2020 Universal Design Hub med det mål at samle og skabe ny viden om universelt design i en dansk kontekst.

De første skridt på vej mod det mål er gået gennem etableringen af forskernetværket, som udforsker universelt design i en tværfaglig kontekst.

Sidenhen er Bevica Scholarship Programme kommet til. Her er målet indsamle og generere ny viden i en international kontekst og bringe den hjem til Danmark. De første scholars blev udklækket i 2023 – og flere kommer til.

De to initiativer står ovenpå en generel ambition om at gøre viden om universelt design til en hjørnesten i samfundsudviklingen i Danmark med henblik på blandt andet at opfylde forpligtelserne i forhold til FN’s Verdensmål.

Her på siden finder du alt det, vi ved, om nogle af dem, der er i størst risiko for at blive left behind i forhold til Verdensmålene – blandt andet mennesker med handicap.

Bøger
Få ny viden om Leave No One Behind Agendaen

Dyk ned i vores videnspakke om Verdensmålene og Leave No One Behind Agendaen.                                                                                 

Gå til videnspakken
LNOB
Leave No One Behind i Danmark

Ny rapport fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd sætter spot på FN’s Verdensmål og udviklingen på handicapområdet i Danmark.

Dyk ned i rapporten her
LNOB model
Introduktion til Verdensmålene 

Jens Christian Wandel, forperson for FN-forbundet, introducerer Verdensmålene og Leave No One Behind Agendaen.                                                                          

Se Videoen her
Universelt design og Leave No One Behind Agendaen

Forskningsdirektør Camilla Ryhl og forperson for FN-Forbundet Jens Christian Wandel, introducerer sammenhængen mellem universelt design og Leave No One Behind Agendaen.

For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.
I Accept
Avis
Universelt design og løftet om Leave No One Behind 

Universelt design tilbyder en grundlæggende anderledes tilgang til forståelsen af, hvem brugerne er end tilgængelighed. Potentialet ved at arbejde med universelt design og det grundlæggende menneskesyn, begrebet repræsenterer, er utrolig stort, ikke mindst for dem der er hurtige nok til at gå forrest.

Læs artiklen
Mia
Biblioteket er en oplagt aktør i forhold til Leave No One Behind” Agenda

Historisk set har folkebibliotekerne været et sted, hvor alle uanset social baggrund eller evner kunne komme og få oplysning og viden. Derfor er biblioteket en oplagt aktør i forhold til arbejdet med mere inklusion og øget bæredygtighed, siger forsker Mia Høj Mathiasson.

Læs artiklen
Universelt design og Leave No One Behind Agendaen

Se andre artikler og videoer på vores hjemmeside med fokus på universelt design og Verdensmålenes Leave No One Behind Agenda.