Universelt design – tag det næste skridt

Det, at vi er forskellige, og det faktum, at alle mennesker oplever en eller flere funktionsnedsættelser i løbet af deres liv, er kernen i universal design. Trods forskellige teoretiske tilgange og tolkninger er essensen: at skabe løsninger, der skaber inklusion ved at integrere menneskers forskelligheder.

Alle mennesker oplever i løbet af et liv skiftende behov og krav til deres omgivelser. Universal design gør op med forestillingen om, at brugere med særlige behov skal have særskilte løsninger. Det værdibaserede designbegreb sigter i stedet efter at skabe løsninger, der som udgangspunkt skal fungere for alle mennesker trods forskellige funktionsevner. Målet er, at alle kan deltage og ingen lades tilbage.

Universal design ønsker at undgå at opdele mennesker i grupper med og uden funktionsnedsættelse. Idéen er i stedet at tage afsæt i, det grundvilkår, at mennesker er forskellige, og ved at omfavne diversiteten skabe løsninger, der tilgodeser alles behov. Tesen er, at selvom en løsning er nødvendig for nogen, kan den også skabe værdi for alle – fra tid til anden har vi allesammen en barnevogn eller en rullekuffert med – ligesom det også sker, at vi har brækket et ben og i en periode oplever forandringer i vores funktionsevner. Og hvis det ikke gælder os selv, så gælder det én, vi kender og gerne vil følges med – til koncert, til fødselsdag, på ferie og til undervisning.

På denne side kan du dykke lidt længere ned i begrebet – god fornøjelse.

model af ud
Kort introduktion til Universelt design

Universelt design er et relativt nyt begreb i Danmark. Her får du den korte introduktion, der klæder dig godt på.

Læs artiklen her
For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.
I Accept
“Universelt design er et konceptuelt værktøj for mig”

Medlem af forskernetværket Masashi Kajita, Lektor ved det Kgl. Akademi, fortæller om hvordan han bruger Universelt design i sin forskning og undervisning.

Camilla Ryhl
Podcast om Universelt design

Få en dybere forståelse af Universelt design i episoden “Universelt design” fra podcasten Blind lyd.                                                                                                                         

Hør podcasten her
Bøger
Dyk dybere ned i Universelt design i vores videnspakke

Vi anbefaler artikler, podcast og videoer, der kan bringe dig til næste trin i din forståelse af Universelt design.

Gå til videnspakken
Værktøj til Universelt design

Se nærmere på værktøjet “Playbook for Universal Design”, udviklet af netværksmedlem Dagny Valgeirsdottir.                                                                                  

Læs mere om værktøjet her
Statens kunstfond
Inspirationsguide til Universelt design

Statens Kunstfond har i samarbejde med Bevica Fonden udarbejdet en inspirationsguide til universelt design. Find inspiration til arbejdet med universelt design her.

Læs artiklen her
Bygtroplis
Universelt design i naturen

I femte sæson af podcasten Bygtropolis sætter Lokale og Anlægsfonden fokus på seks cases, der viser, hvordan man med universelt design, enkle greb og simple faciliteter kan invitere langt flere danskere ind i fritidslivet. I første afsnit kan du blandt andet møde Camilla Ryhl, forskningsdirektør i Bevica Fonden.

Læs artiklen her
Mere om Universelt design