Sort/hvid fotos af de ni forskere i Universal Design Hub netværket

 

Liste til dig, der er nysgerrig på handicap og normalitet

Vi har samlet en række bøger, podcasts, TedTalks og film til dig, der gerne vil blive klogere på inkluderende menneskesyn, Universal Design og handicapområdet.

Læs, se og hør vores sommerferieanbefalinger her:

Bøger

Disability Visibility – first person stories from the twenty first century
Alice Wong, Vintage books, 2020

En banebrydende essaysamling, der beskriver glæderne og udfordringerne ved at leve med et handicap i et moderne samfund: Disability Visibility samler stemmer fra aktivister, forfattere, advokater, politikere, kunstnere og helt almindelige mennesker.

Find bogen ved at klikke her.

Hør desuden den tilhørende podcast – 100 episoder om med og om mennesker med handicap ved at klikke her.

About us – essays from the disability series of the New York times
Peter Catapano and Rosemarie Garland-Thomson, Liveright Publishing Corporation, 2019

About us er en samling af personlige essays og refleksioner, baseret på den banebrydende New York Times-serie About Us, som har transformeret samtalen omkring det at leve med et handicap. Bogen skaber et rum, hvor mennesker med funktionsnedsættelse selv får lov til at tegne et billede af deres liv ses og høres, som de er – ikke som andre opfatter dem.

Find bogen ved at klikke her.

Inkluderende arkitektur
Ryhl C. og Høyland K.,

En smuk og gennemgribende bog, der diskuterer og videreudvikler på begrebet Universal Design i et arkitektonisk perspektiv og stiller det vigtige spørgsmål: Hvordan kan vi blive bedre til at udvikle gode og inkluderende løsninger?

Find bogen ved at klikke her.

Podcasts

Det, vi går rundt med

I ‘Det, vi går rundt med’ tager digteren Caspar Eric ud i det danske land. Han har selv Cerebral Parese – en spastisk lammelse, der gør at han bl.a. halter, og så har han et noget ambivalent forhold til det med at gå tur. Men også til sin krop. Og derfor har han nu bestemt sig for at gå en række ture med nogle mennesker, der har et særligt forhold til deres krop for både at blive klogere på deres og sin egen.

Start f.eks. med episoden hvor Caspar Eric går tur med Kristian Moltke Martiny fra Bevica Fondens Tværfaglige forskernetværk, i Fællledparken.

Lyt til podcasten ved at klikke her.

The Purple Pound

Er der en økonomisk forretningsfordel ved at designe tilgængelige varer og tjenester? Evan Davis og gæster diskuterer eksempler lige fra hårplejeprodukter til hotelværelser.

Lyt til podcasten ved at klikke her.

Included: The Disability Equity Podcast

En podcast fra Johns Hopkins University Disability Health Research Center, der gennem samtaler, historier, data og nyheder udfordrer stereotyper om, hvordan livet opleves af mennesker, der lever med en funktionsnedsættelse.

Lyt til podcasten ved at klikke her.

Design for alle

Mennesker har forskellige behov, så man bør ikke kun designe produkter og omgivelser til det gennemsnittelige menneske. Bare et enkelt trappetrin kan begrænse et menneske med et fysisk handicap. Her kommer arkitekter, designere og universelt design ind billedet. På KADK arbejder en gruppe arkitekt- og designstuderende med universelt design og tilgængelighed. Men hvorfor gør de det? Kan vi overhovedet designe produkter og omgivelser til alle slags mennesker? Og hvad rummer begrebet universelt design egentlig? Det taler vi mere om i første episode af Design for alle.

Lyt til podcasten ved at klikke her.

Den retfærdige by

AKB, Lundtoftegade udvikler byens fælles rum og overskrider grænser med socialt ansvar, solidaritet og deltagelse? Få et bystrategisk udviklingsblik ved at lytte til liveoptagelsen af debatten i beboerhuset på Folkemødet 2021.

Lyt og se liveoptagelsen ved at klikke her.

Film

Rising Phoenix

Rising Phoenix fortæller den ekstraordinære historie om de paralympiske lege. De paraolympiske lege er den tredje største sportsbegivenhed på planeten og har udløst en global bevægelse, der fortsætter med at ændre den måde, verden tænker på handicap, mangfoldighed og det menneskelige potentiale.

Kan ses på Netflix.

Se traileren ved at klikke her.

Crip Camp

I slipstrømmen af Woodstock bliver en gruppe teenage-campere inspirerede til at tage kampen op for bedre borgerrettigheder for mennesker med handicap. Filmen er produceret af Barack Obama og Michelle Obama.

Kan ses på Netflix.

Se traileren ved at klikke her.

TedTalks

How architecture can create dignity for all 

Ud fra en kombination af fagligt grundlag og hverdagssituationer argumenterer arkitekt John Cary i sin TedTalk for, hvorfor Universal Design er et kraftfuldt værktøj til at skabe værdighed for underrepræsenterede grupper. Cary opfordrer lytterne til at tænke over, hvem der bliver udeladt, når design teams er homogene.

Se John Carys TedTalk ved at klikke her.

Why We Need Universal Design

Michael Allen Nesmith slår i sin TedTalk et slag for Universal Design som et bredt og nødvendigt værktøj i vores hverdag. Han fremhæver det faktum, at vi alle i forskellige miljøer og tider i vores liv sandsynligvis vil opleve en funktionsnedsættelse – uanset om det er fysisk, kognitivt, psyskisk eller midlertidligt.

Se Michael Allen Nesmiths TedTalk ved at klikke her.

When we design for disability, we all benefit 

“I believe that losing my hearing was one of the greatest gifts I’ve ever received.” Ifølge Elise Roy giver hendes nedsat hørelse en unik måde at opleve og omformulere verden på som advokat og designtænker – et perspektiv, der kunne løse nogle af vores største problemer. I sin TedTalk understreger hun, at når vi først designer til mennesker med handicap, snubler man ofte på løsninger, der er bedre end dem, der designes efter normen.”

Se Elise Roys TedTalk ved at klikke her.

UDNyt

Anbefalinger til bøger, film, podcast og TedTalks

Del: