Sort/hvid fotos af de ni forskere i Universal Design Hub netværket

 

Anbefalede materiale om inklusion og universelt design

Vi har samlet en række bøger, podcasts, udsendelser og steder til dig, der gerne vil blive klogere på inkluderende menneskesyn, universelt design og handicapområdet.

Læs, se og hør vores anbefalinger her:

Bøger

Unormale mennesker
Sonja Furu, Strandberg Publishing, 2022 – udgivet i anledning af fondens 150 års jubilæum

I “Unormale mennesker” undersøger journalist Sonja Furu vores forståelse af normalitet, afvigelse og menneskesyn. For der findes ikke en normal. Vi er alle forskellige og der skal være plads og adgang til os alle.

I bogen bliver vi inviteret med på forfatterens rejse, der bruger sine egne fordomme som afsæt til at udforske, om samfundet i dag inkluderer uden at efterlade nogle og besøger en række mennesker med handicap for at få indsigt i deres normalitetsforståelse.

Tag med på rejsen og find lyd- og ebogen ved at klikke her.

Livet med bevægelseshandikap – Børns og unges perspektiver
Emil Falster, Hanne Warming & Isabella Vagtholm, Akademisk forlag, 2022

Denne bog giver et unikt indblik i, hvordan børn og unge med et bevægelseshandikap selv oplever deres hverdagsliv – med de muligheder og barrierer, det indebærer at have en normbrydende krop.

I en række tematiske kapitler zoomes ind på forskellige udfordringer og dilemmaer, som børnene og de unge møder i hverdagslivet, og det diskuteres, hvordan man som professionel eller forælder kan undgå misforståede hensyn, uønsket medlidenhed, unødig voksenstyring og bidrag til oplevelser af diskrimination og stigmatisering. Hvert kapitel afsluttes med spørgsmål, der inviterer til refleksion over børnenes og de unges perspektiver og den professionelles handlemuligheder i praksis.

Find bogen ved at klikke her.

Dis/ability Studies: Theorising disablism and ableism
Dan Goodley, Routledge, 2014

Dan Goodley argumenterer for et nyt, distinkt, intellektuelt og politisk projekt – dis/ability studies – en orientering, der kan tilskynde os til at gentænke fænomenerne handicap’ og ‘evner’. På baggrund af en række tværfaglige områder, herunder sociologi, psykologi, politik og kulturstudier, tager denne bog de mest aktuelle og relevante spørgsmål i kritisk handicapteori og skubber dem ind på nyt teoretisk territorium.

Find bogen ved at klikke her.

Crip Theory: Cultural Signs of Queerness and Disability
Robert McRuer, New York University, 2006

Crip Theory beskæftiger sig med de nutidige kulturer af handicap og queerness. Både handicapstudier og queerteori beskæftiger sig centralt med, hvordan kroppe, fornøjelser og identiteter repræsenteres som “normale” eller som abjekte, men Crip Theory er den første bog, der grundigt analyserer de måder, hvorpå disse tværfaglige felter informerer hinanden.

Find bogen ved at klikke her.

Podcasts

Bygtropolis 

Lyt med til den nye sæson af podcasten Bygtropolis og bliv klogere på, hvordan du med universelt design, enkle greb og simple faciliteter kan være med til at styrke fællesskaber og fritidslivet i Danmark. I første afsnit kan du blandt andet møde Camilla Ryhl, forskningsdirektør i Bevica Fonden.

Lyt til podcasten ved at klikke her.

Ung med et handicap – DHF ungdomskredsen

Hvordan er det at være ung med et handicap? Hvordan er det med fritid, dating, kærester, sport og seksualitet? I denne podcast møder du unge mennesker med et handicap, som fortæller om deres egne oplevelser og erfaringer med forskellige spørgsmål.

Lyt til podcasten ved at klikke her.

Disability Matters 

Disability Matters med Joyce Bender fokuserer på beskæftigelse og empowerment af mennesker med handicap. I samtalerne inddrages forskellige talspersoner inden for handicapområdet.

Lyt til podcasten ved at klikke her.

Lyden af SUMH 

I denne nye podcast summer unge frivillige i Sammenslutningen af Unge Med Handicap (SUMH) over emner indenfor ungdomsliv og handicap. Det første episode handler om, hvordan det er at være ung og date, når man har et fysisk handicap.
Er Danmark et handicap-venligt samfund?

Mennesker med handicap står over for betydeligt flere udfordringer i dagligdagen, end ‘kropskapable’ mennesker gør. Vil det sige, at handicappede er en særligt udsat minoritet? Det diskuteres i dette episode af podcasten Baby & Boomer, hvor fondens post doc Emil Falster gæstede studiet.

Lyt til podcasten ved at klikke her.

Film og udsendelser

Bevica Fonden 150 år

Hver måned i 2022 markerer Bevica Fonden sit 150 års jubilæum med en ny kortfilm, der handler om vores forestillinger om, hvad et menneske egentlig er. Der er i øjeblikket syv kortfilm med forskellige hovedpersoner, der sætter sit besyv på normalitet og menneskesyn.

Se alle kortfilm her. 

Deadline

Sonja Furu og Jacob Yoon Egeskov Nossell taler i dette afsnit af Deadline om (u)normalitet. Det er på baggrund af Sonjas nye bog, Unormale Mennesker, som markerer Bevica Fondens 150 års jubilæum. Lyt med i afsnittet og hør deres fortællinger.

(Klippet fra Deadline er ikke længere tilgængeligt).

Find Nemo

Har du nogensinde tænkt over, at Find Nemo handler om en ung klovnfisk, der har et handicap og ikke bliver anset som normal i skolen? Den verdensomspændende tegnefilm er god til at starte samtalen op med børn omkring normalitet og handicap.

Kan ses på Disney+.

Se traileren ved at klikke her.

Lunch Bag Lectures

Universal Design Hub tilbyder en serie af korte digitale oplæg, kaldet Lunch Bag Lectures, som udfolder og diskuterer universelt design, FN´s Verdensmål og Leave No One Behind fra forskellige forskningsfaglige perspektiver.

Se alle Lunch Bag Lectures her.

Special 

Netflix serien ‘Special’ omhandler en ung mand, der forsøger at leve det liv, han altid har drømt om. Han vil flytte hjem fra. Finde ud af sin seksualitet. Og nå ja, så har han også cerebral parase.

Se traileren ved at klikke her.

De urørlige

‘The Intouchables’ er en af de mest sete fransk film verden over, som er baseret på en selvbiografi om mødet mellem den franske aristokrat Philippe Pozzo di Borgo og hjælperen Abdel Sellou. Filmen handler om mødet mellem de to personer, der kommer fra forskellige miljøer med forskellige funktionsevner og hvordan de ser hinanden i øjenhøjde.

Se traileren ved at klikke her.

Besøgssteder

Vandhalla

Vandhalla er Danmarks mest inkluderende svømmehal. Bassinet er universelt designet og svømmehallen har landets eneste vandrutsjebane, som kan tilgås med en elevator og dermed skabe ligeværdig adgang for kørestolsbrugere. Vandhalla er en del af Egmont Højskolen i Hou og har siden 1956 budt mennesker med forskellige funktionsevner velkommen og skaber et fællesskab på tværs af de mange højskoleelever. Svømmehallen er åbent for alle besøgende.

Læs mere om Vandhalla på højskolens hjemmeside ved at klikke her. 

Vadehavscentret 

Vadehavscentreret ligger lige ved Vadehavet, som er Danmarks største, fladeste og vådeste Nationalpark – og har fået status som UNESCO Verdensarv. Den nye landskabsplan har gjort det muligt, at alle kan opleve centrets smukke naturomgivelser.

Læs mere om Vadehavscentret ved at klikke her.

Mønsted Kalkgruber

Mønsted Kalkgruber er et prisvindende eksempel på, at kulturen kan være for alle og at det kan lade sig gøre at skabe ligeværdig adgang for alle uden at gå på kompromis med det arkitektoniske udtryk og uden synlige tilgængelighedstiltag. Det handler ”blot” om at tænke tilgængelighed ind fra starten og som en grundlæggende præmis.

Læs mere om Mønsted Kalkgruber ved at klikke her.

Musholm – Ferie, sport og konference

Musholm blev i 2016 kåret som verdens mest tilgængelige ferie- sport og konferececenter, da den er universelt designet og bygget efter Muskelsvindfondens principper “ikke bare plads til alle, men også plads til forskelle.” Med mange aktiviteter, deres multihal, der lover sved på panden – uanset funktionsevne – og mange forskellige feriehuse, er stedet et besøg værd.

Læs mere om Musholm ved at klikke her.

Kollund Naturunivers

I Kollund Naturunivers kan alle få sig en naturoplevelse i en nyplantet skov, opleve en helt nyetableret sø med en naturbro, overnatte i shelter eller lave snobrød i bålhytten. Naturbroen, bålhytten samt to sheltere er udformet kørestolstilgængeligt.

Læs mere om Naturunivers Kollund ved at klikke her

UDNyt

Anbefalinger til bøger, film, podcast og besøgssteder.

Del: