Illustration: Andel, Force4 og Cubo

Boligkoncept skal sætte nye standarder for inklusion og fællesskab

Det skal være for unge, familier og seniorer, for mennesker både med og uden handicap, og så skal det være til at betale. Et nyt boligkoncept med arbejdstitlen ”Een for alle – det åbne boligfællesskab” skal med en god blanding af studieboliger, familieboliger og seniorbofællesskab kunne rumme mennesker i alle faser af livet.

Fællesskab er nøglen for ”Een for alle – det åbne boligfællesskab”. Det er et nyt boligkoncept, der har som ambition at sætte nye standarder for inklusion i boligbyggeriet. Det skal bygge på principperne i universelt design og erfaringerne fra nye bofællesskabsformer, der vokser frem over hele Danmark.

Boligkonceptet bliver til i et partnerskab mellem Bevica Fonden, Elsass Fonden, boligselskabet Lejerbo og foreningen Realdania. Parternes fælles tilgang er, at bevægelseshandicap er noget, som de allerfleste har eller får på et eller andet tidspunkt i livet.

”Det åbne boligfællesskab” handler om at skabe et naturligt grundlag for meningsfulde og ligeværdige fællesskaber for alle. Vi tror på, at livskvalitet nøje hænger sammen med, om man føler sig som en del af samfundsfællesskabet, og det gælder selvfølgelig også på boligområdet,” siger adm. direktør Peter Lindegaard i Elsass Fonden og Marianne Kofoed, direktør i Bevica Fonden.

Det er også en del af målet, at den sociale inklusion skal få flere unge med bevægelseshandicap til at gennemføre en ungdomsuddannelse.

At bygge ud fra præmissen om universelt design handler om at skabe ligeværdige løsninger for alle. Det betyder, at tilgængelighed ikke betragtes som noget, man tilsætter, men som et arkitektonisk greb naturligt integreret i den samlede løsning. Derfor er ambitionen, at der ikke skal være specialiserede handicapboliger eller plejeboliger, men i stedet et meget fleksibelt boligmiljø, der let kan tilpasses forskellige behov hos beboerne.

Status
De fire parter har i første omgang udarbejdet et værdiprogram, som beskriver projektets ambition, og der arbejdes nu på at realisere et boligprojekt i Kolding. Kolding har en god central beliggenhed og mange relevante muligheder for ungdomsuddannelser, som det er ambitionen, at unge med handicap i højere grad skal blive en del af.

Se værdiprogrammet Een for alle
Se pressemeddelelse

PROJEKTFAKTA

Samarbejdspartnere
Bevica Fonden, Elsass Fonden, Lejerbo og Realdania

Rådgivere ved udvikling af værdiprogrammet Een for alle
Andel, Force4 og Cubo

Kontaktpersoner
Peter Lindegaard, adm. direktør, Elsass Fonden, 25 40 22 21 eller pl@elsassfonden.dk

Marianne Kofoed, direktør, Bevica Fonden, 50600660 eller  mko@universaldesignhub.dk

Palle Adamsen, adm. direktør, Lejerbo, 30 84 52 82 eller paa@lejerbo.dk

Nina Kovsted Helk, filantropidirektør, Realdania, 30 99 53 01 eller nkh@realdania.dk

Link
Elsass Fonden
Lejerbo
Realdania