Fotograf: Kim Matthäi Leland
Tilgængelighedsprisen 2017
Koncertarrangører hyldet for at skabe mere tilgængelighed til livemusikken
Spillestedet Gimle i Roskilde, Smukfest, Sølund Musik-Festival og STARS i Vordingborg blev 27. oktober 2017 sammen med andre ildsjæle i branchen hyldet ved Dansk Lives konference, Live Music Summit, for deres arbejde med at gøre livemusikken til en ligeværdig oplevelse og mulighed for alle. I alt tildelte Bevica Fonden priser til branchen for knap 300.000 kr., og priserne blev uddelt af sangerinden Nabiha sammen med formanden for Bevica Fondens bestyrelse.
Bevica Fonden, Roskilde Festival, Muskelsvindfonden og Sammenslutningen af Unge med Handicap har sammen med Dansk Live gennem en workshop og med uddeling af Bevica Fondens Tilgængelighedspris arbejdet for udbredelsen af konceptet Volue – Livemusik for alle. Et koncept, som livemusik-branchen er godt på vej til at adoptere, og som rummer anbefalinger til, hvad tilgængelighed handler om. Og hvor tilgængelighed ikke kun handler om den fysiske tilgængelighed, men i lige så høj grad om formidling og attitude. Eksempelvis lyder et par af anbefalingerne ” hellere ind ad bagdøren end stå udenfor” og at ”man kommer langt med klar besked”.
Et af de spillesteder, som meget ambitiøst og målrettet har arbejdet for at skabe tilgængelighed til musikoplevelser, er Gimle i Roskilde. De modtog derfor Bevica Fondens Tilgængelighedspris 2017 på 100.000 kr.
Sangerinden Nabiha, der som jurymedlem var med til at motivere valget af Gimle som hovedprismodtager, fortæller: “Vi var i juryen vilde med Gimles skyhøje ambitionsniveau og imponerede over deres måde at tænke tilgængelighed på. Gimle tænker lige så meget på den sociale tilgængelighed som på spillestedets fysiske ramme. De gør det mere behageligt for mennesker med både synlige og usynlige handicap at samles om det frie musikalske fællesskab, og det skal belønnes”.
Også Smukfest, Sølund Musik-Festival og STARS i Vordingborg fik en særlig stor anerkendelse for deres arbejde med og fokus på tilgængelighed med priser på hhv. 50.000 kr. og 2 x 25.000 kr.
Men anerkendelserne stoppede ikke der. Bevica Fondens bestyrelsesformand Torben Svanberg overraskede konferencens gæster ved at sende et skulderklap på 10.000 kr. til hver af de øvrige spillesteder og festivaler, som også havde kandideret til Bevica Fondens Tilgængelighedspris.
”Vi har i Bevica Fonden været rigtig glade for at opleve, at så mange spillesteder og festivaler brænder for at give personer med bevægelseshandicap mulighed for at deltage i livekoncerter, så det vil vi gerne kvittere for, og så håber vi selvfølgelig, at de lykkes med deres ambitioner til inspiration for branchen”, udtaler Torben Svanberg, bestyrelsesformand i Bevica Fonden.
Følgende spillesteder og festivaler fik et skulderklap:
- BETA Amager Bio
- Forbrændingen i Albertslund
- Gutter Island Garage Rock Festival
- Kløften Festival
- Musikhuzet Bornholm
- Slagelse Musikhus
- Spillestedet Stengade
- Studenterhus Aarhus
- Tunø Festival
Fakta
Juryen
I juryen for Bevica Fondens Tilgængelighedspris 2017 sad
- Nabiha Bensouda, artist
- Marianne Kofoed, direktør i Bevica Fonden
- Henrik Ib Jørgensen, direktør i Muskelsvindfonden
- Henrik Bondo Nielsen, divisionschef i Roskilde Festival
- Anders Berenth, Sammenslutningen af Unge Med Handicap – SUMH
- Michael Nymann Folmer, administrator og organisationsansvarlig i Dansk Live
Gimle
Gimle er Roskildes regionale spillested, studenterhus og ungdomskulturhus. Mere end 400 årlige kulturarrangementer afholdes både i og uden for huset. Kernen er koncertdrift med årlig præsentation af mere end 300 bands. Ud over spillestedsdelen driver Gimle en cafe og en natcafe, der har åbent hver fredag og lørdag. Gimle er stærkt engageret i Roskildes kulturliv med et samarbejde med byens øvrige aktører, ikke mindst Roskilde Festival.
Læs mere om Gimle.
Volue – Livemusik for alle
Volue er et nyskabende projekt, der arbejder for styrket tilgængelighed til livemusik for mennesker med bevægelseshandicap. Volue startede i 2014 på initiativ af Muskelsvindfonden med støtte fra Roskilde Festival og Realdania og med Sammenslutningen af Unge med Handicap som projektleder. Formålet var bl.a. at udvikle en række anbefalinger til spillesteder og festivaler. For at udbrede kendskabet til disse anbefalinger gik Dansk Live med ind i projektet i 2016.
Læs mere om Dansk Live.